Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Johannes Passion

maart 26 @ 19:30 - 22:00

€25,00

Nergens anders ter wereld worden de Passies van Johann Sebastian Bach zo vaak uitgevoerd als hier in Nederland. De Johannes-Passion behoort samen met de Matthäus-Passion tot de populairste passiemuziek. De laatste jaren is de Johannes bezig aan een opmars. Terecht, want muzikaal doet deze passie niet onder van de Matthäus. Hoogste tijd voor een (hernieuwde) kennismaking: lees snel verder.

Zonder Johannes geen Matthäus

Drie jaar vóór de Matthäus-Passion componeerde Bach in 1724 zijn eerste passie, gebaseerd op het Evangelie van Johannes. Niet eerder in de muziekgeschiedenis was er een passie geschreven van zo’n omvang en met zo’n dramatiek. Met zijn Johannes-Passion verrichtte Bach baanbrekend werk, en bereidde hij de weg voor de Matthäus-Passion. Op 7 april 1724, Goede Vrijdag, werd de Johannes-Passion voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar later verving Bach het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek op de (te uitbundige) muziek was gekomen.

De kern van de Johannes-Passion bestaat uit het rechtbankdrama dat zich in het tweede deel voltrekt, waarin het volk zich steeds kwaadaardiger tegen Jezus en ook tegen Pilatus keert. Bach geeft dit weer met overrompelende en indringende muziek van de groepskoren. Na de laatste woorden van Jezus aan het kruis volgt de ontroerende aria Es ist vollbracht. In het slotkoor Ruht wohl, ihr heiligen Gebeinekeert de rust terug. Bach sluit de Johannes-Passion af met een koraal, zoals hij dat ook in zijn cantates doet: Ach Herr, lass dein lieb Engelein.

Vandaag door het Bach Collegium ‘s-Hertogenbosch en het Helmonds Vocaal Ensemble.
Solisten zijn:

Elenora Hu, sopraan
Rosina Fabius, mezzosopraan
Yury Rostotsky, tenor (Evangelist & aria’s)
Arvid Fagerfjäll, bariton (aria’s)
Vincent Kusters, bariton (Christus)

Jeroen Felix, algehele leiding

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
maart 26
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
€25,00
Site:
www.bach-cantate.nl

Organisator

Stichting Bach Cantates ‘s_Hertogenbosch
E-mail:
info@bach-cantate.nl

Locatie

Grote Kerk
Kerkstraat 20 's Hertogenbosch 5211 KG + Google Maps