Home

 De Stichting

Programma

Uitvoerenden

Vriend van onze stichting

Aanmelden als vriend

Nieuwsbrief aanvragen

Nieuwsbrief

J.S. Bach

International
Vocal Competition

ANBI

Privacyverklaring

Contact

 

28 maart 2020

Jesus nahm zu sich die Zwölfe, BWV 22
Deze cantate is bedoeld voor zondag Esto mihi of Quinquagesima (de zondag voor Aswoensdag) en klonk voor het eerst op 7 februari 1723 in de Thomaskerk te Leipzig. Daarmee behoort deze cantate tot Bachs eerste cantatejaargang.
Cantate 22 was Bachs "sollicitatiecantate" om naar de post van cantor te Leipzig te dingen. De andere kandidaat was Georg Philipp Telemann. Men koos in eerste instantie voor Telemann. Pas toen deze de voorkeur gaf aan een functie te Hamburg kwam men op Bach terug en werd hij in 1723 cantor aan de Thomaskerk te Leipzig.

Du wahrer Gott und Davids Sohn, BWV 23
Bachs tweede auditiecantate die op 7 februari 1723 (Zondag Estomihi, "vastenzondag") na de preek werd uitgevoerd, had al bij die eerste uitvoering een bewogen geschiedenis. De eerste drie delen van deze vierdelige cantate heeft Bach, getuige het uit Köthen afkomstige papier, reeds thuis gecomponeerd; na deel 3 lezen we "Fine". Wanneer Bach enkele dagen voor zijn auditie in Leipzig aanwezig is, besluit hij ter plaatse er een vierde deel, de koraalbewerking Christe, du Lamm Gottes, aan toe te voegen, dat ooit als slotkoor had gefungeerd van een in Weimar gecomponeerde passie, en waarvan Bach de partituur blijkbaar in zijn bagage had gestopt.